OkonomiyakiOkonomiyaki (お好み焼き) yra Japonų blynas, susidedantis iš įvairių ingredientų. Pavadinimas yra išvestas iš žodžio okonomi, reiškiančio „ką tu mėgsti“ arba „ko tu nori“, ir yaki, reiškiančio „keptas“ arba „virtas“. Okonomiyaki yra dažnai asocijuojamas su Kansai ar Hirosimos arėjomis, bet jis plačiai žinomas visoje šalyje. Įdarai ir tešla priklauso nuo kiekvieno regiono.
Kansai arėja Kansai(Osakos) stiliaus okonomiyaki vyraujantis patiekalų stilius randamas bevei visoje Japonijoje. Tešla yra gaminam iš miltų, trintų batatų, vandens arba dashi, kiaušinių, smulkintų kopūstų, ir paprastai susideda iš kitų ingredientų kaip žaliasis svogūnas, mėsa (dažniausiai kiauliena arba kumpis), aštuonkojis, kalmaras, krevetės, daržovės, kimichi, mochi arba sūris. Okonomiyaki kartais lyginamas su omletu ar blynų ir kartais nurodomas kaip „Japoniškas blynas“ ar net „Osakos sielos maistu“.
Daugiausia okonomiyaki restoranų yra įsteigti kaip išsikepk-pats įmonės, kur padavėjas paduoda dubenėlį neapdirbtų ingredientų, kuriuos pirkėjas sumaišo ir kepa anr stalų su įrengtomis specialiomis karštomis lėkštėmis. Ten taip pat gali būti pietų stiliaus spintelė kur virėjas paruoš patiekalą priešais pirkėją.
Osakoje (didžiausiame mieste Kansai regione), kur sakoma buvo išrastas šis patiekalas, okonomiyaki yra paruošiamas labiau kaip blynas. Tešla ir kiti ingredientai yra apkepami iš abiejų pusių taip pat ant karštos lėkštės arba keptuvės turinčios metalines menteles kurios yra naudojamos supjaustyti iškepusį patiekalą. Iškeptas okonomiyaki yra papildomas ingredientais, kaip okonomiyaki padažas (panašus į worcestershire padažą, tik tirštesnis ir saldenis), aonori (dumblių dribsniai), katsuobushi (žuvies dribsniai), japoniškas majonezas ir marinuotas imbieras (beni shoga).
Kai okonomiyaki patiekiamas su sluoksniu keptų makaronų (yakisoba arba udon) išėjęs patiekalas vadinamas modanyaki, „modernus yaki“.
Nagiyaki yra plonesnė okonomiyaki versija, pagaminta su daug porų, lyginama su Korėjietišku pajeon ir Kiniškais žaliųjų svogūnų blynais.
Hirosimos arėja
Hirosimoje ingredientai sluoksniuojami, o ne maišomi kartu. Sluoksniai dažniausiai yra tešla, kopūstai, kiauliena ir nebūtini ingredientai kaip kalmaras, aštuonkojis ir sūris. Makaronai (yakisoba, udon) taip pat naudojami su keptu kiaušiniu ir dideliu kiekiu okonomiyaki padažo. Kopūstai paprastai naudojami nuo trijų iki keturių kartų, toks kiekis vyrauja tik Osakos stiliuje. Pradėtas gaminti okonomiyaki būna aukštas, bet kai kopūstai iškepa, jis yra suspaudžiamas. Sluoksnių eiliškumas gali nežymiai skirtis, tai priklauso nuo virėjo stiliaus ir pirmenybės, ir ingredientai skirsis nuo pirkėjo pirmumo. Hirosimos žmonės tvirtina, kad tai teisingas būdas gaminti okonomiyaki. Šis stilius dar vadinamas Hirosima-yaki arba Hirosima-okonomi.
Kitos arėjos
Tokijuje, Tsukishima miestelyje yra populiarus ir okonomiyaki, ir monjayaki. Monjayaki yra skystas, slogus okonomiyaki variantas. Pagrindinė šio miestelio gatvė yra Monja gatvė.
Hamamatsu, takuan (marinuotas diakonas) yra įmaišomas į okonomiyaki.
Okonawoje, okonomiyaki yra vadinamas hirayachi ir yra plonesnis nei kitose arėjose. Žmonės gamina jį namuose, taigi ten nėra hirayachi restoranų, bet vis dėl to okonomiyaki restoranų galima rasti keliose vietose.
Kaip gaminti okonomiyaki
Mano nuomonė: nesu valgius, bet berašant straipsnį labai užsinorėjau paragaut, tikiuos greitu laiku pavyks pamėgint pasigamint ;D